5 tärkeää muistisääntöä jokaiselle auton omistajalle

Suurin osa auton omistajista tai autoilevista ihmisistä kokee joskus ikäviä yllätyksiä ajoneuvojen kanssa, tai tulee ainakin miettineeksi – mitä tien päällä voi sattua? Rengasrikko, tekniset viat, jakohihnan katkeaminen tai esimerkiksi ongelmat polttoaineen syötön kanssa eivät satu koskaan hyvään aikaan.

Tiedostamalla yleisimmät riskitilanteet ja toimintatavat niiden sattuessa, voit välttää suurimmat ongelmat ja kalleimmat kulut. Oikeat toimintatavat lisäävät sekä omaa että muiden tielläliikkujien turvallisuutta ja ajomukavuutta.

Kokosimme käyttöösi viisi tärkeintä muistisääntöä tien päälle. Niiden avulla voit ennakoida ongelmia sekä tiedät miten toimia, jos yllättävä tilanne osuu kohdallesi.

Psst. katso ajoneuvon hinaus- ja korjauspalvelut täältä

Akuutissa tilanteessa soita suoraan: 020 1555 155

1. Voit välttää yleisimmät ongelmat noudattamalla autosi huoltosuunnitelmaa

Ajoneuvoon syntyy ongelmia todennäköisimmin silloin, kun ajoneuvoa ei ole huollettu säännöllisesti huoltosuunnitelman mukaisesti. Useimmiten auto jää tielle moottorin teknisen vian, rengasrikon tai polttoaineeseen liittyvän ongelman takia. Talvella myös huonoon kuntoon päässeet akut aiheuttavat ongelmia.

– Säännöllisellä huollolla voi välttää monia ongelmatilanteita. Oman auton käyttöohjeisiin kannattaa myös tutustua, eikä jättää niitä vain hanskalokeroon tarkasteltavaksi vasta ongelmien ilmetessä, kertoo Autoambulancen päivystäjä Jaakko Lohjansalo.

– Kun tunnet oman autosi ominaisuuksia hieman jo ennalta, osaat reagoida ensimerkkeihin, jotka saattavat kieliä huoltotarpeesta tai alkavista ongelmista. Näitä ovat esimerkiksi tietyn merkkivalon syttyminen tai käyntiäänen muuttuminen ajaessa.

Merkkivalojen tunteminen helpottaa myös ongelmatilanteessa toimimista, sillä ne kertovat sinulle muun muassa siitä, voiko autolla vielä ajaa kotiin tai lähimmälle korjaamolle, vai onko autolle tilattava suoraan ammattitaitoinen hinauspalvelu.

– Jos akuutista huoltotarpeesta kertova merkkivalo syttyy, mutta autolla ajamista jatkaa, voi edessä olla kallis remontti tai pahimmillaan liikenneturvallisuuden vaarantuminen, Lohjansalo sanoo.  

2. Seuraa auton kuntoa ja varusteita huoltojen välissä myös itse 

Onko renkaissa kulutuspintaa tai nastarenkaissa tarpeeksi nastoja? Kuluvatko renkaat tasaisesti? Näyttääkö kaikki konepellin alla siistiltä – eihän autosta ainakaan valu mitään nesteitä ulos? Onko ulkopinta ehjä; eihän mikään repsota ja onko näkyvyys taattu toimivilla valoilla? Esimerkiksi näitä asioita kannattaa seurailla säännöllisesti.

– Autossa kannattaa myös pitää mukana lasinpesunestettä ja autolle sopivaa jäähdytysnestettä, joita voi tarvittaessa lisätä tien päällä. Vararengas on hyvä olla. Talvella laadukas jääraappa ja lukkosula ovat tärkeitä. Samoin lämpimät vaatteet ja käsineet on hyvä pitää mukana, Lohjansalo ohjeistaa.

Varoituskolmio, taskulamppu ja huomioliivit ovat ehdottoman tärkeitä joka autoon. Siten tarvittavat toimenpiteet voi tehdä turvallisemmin, jos auto jättää tien päälle tai matkalla on tehtävä pieniä huoltotöitä.

3. Huomioimalla tilannenopeuden ja sääolosuhteet voit välttää onnettomuuden

Iso osa tien päällä sattuvista onnettomuuksista ja avun tarpeista eivät johdu ajoneuvojen puutteista, vaan ajokäyttäytymisestä sekä esimerkiksi autoilijat yllättäneistä sääolosuhteista. Kaikkein tärkeintä on muistaa maltti ja jättää varaa reagoinnille.

Liian suuri tilannenopeus voi johtaa kolarointeihin, joiden vuoksi auto vahingoittuu ajokelvottomaan tai turvattomaan kuntoon.

– Jos auto ottaa tien päällä osumaa, ei matkaa kannata jatkaa ennen tarvittavien tarkastus- ja huoltotöiden tekoa. Kyse on aina sekä omasta että muiden tielläliikkujien turvallisuudesta. Pienikin kolarointi voi aiheuttaa autoon piilevän, mutta myöhemmin vaaralliseksi osoittautuvan ongelman, Lohjansalo tietää.

4. Jos auto jättää tien päälle, on se siirrettävä heti pois muun liikenteen tieltä

Jos matkanteko yllättäen keskeytyy, kaikkein tärkeintä on siirtää ajoneuvo turvallisesti sivuun muun liikenteen tieltä. Auton voi jättää hetkeksi esimerkiksi maantien reunaan, kunhan huolehdit varoituskolmion sijoittamisesta mielellään noin 300 metrin päähän ajoneuvosta. Näin muut tielläliikkujat ehtivät havaita ajoneuvon ajoissa.

Yleisin kysymys liittyy auton huoltamiseen – mitä voi tehdä jo itse tien päällä ja milloin taas kuuluu soittaa suoraan alan ammattilaiselle tai hinausfirmalle?

– Jos tietää tarkalleen mitä on tekemässä, voi omalle autolle tehdä tilannekartoituksen jo tien päällä sekä tarvittaessa pienet huoltotoimenpiteet, joiden myötä auton voisi ajaa turvallisempaan paikkaan, kuten kotiin tai korjaamolle, mikäli matka ei ole pitkä, Lohjansalo sanoo.

Useimmiten kaikkein luotettavinta on kuitenkin soittaa ammattilainen hinaamaan. Näin kaikki hoituu turvallisesti, eikä autolle pääse syntymään kalliimpia vahinkoja oman toiminnan seurauksena.

5. Vakuutus ei korvaa, jos aiheutat omalla toiminnalla lisävahinkoa – tilaamalla ammattilaisen varmistat myös turvallisuuden

Mikäli autollasi on vapaaehtoinen vakuutus ja ajoneuvosi jättää sinut tien päälle, vakuutus korvaa todennäköisesti kaikki hinauksesta aiheutuvat kulut. Autosi kuljettaminen ei vähennä vakuutuksesi bonuskertymää, eikä omavastuutakaan yleensä ole, jos auto siirretään esimerkiksi lähimmälle korjaamolle.

– Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos omalla toiminnalla aiheuttaa autolleen lisävahinkoa, ei edes vapaaehtoinen vakuutus korvaa syntyviä kuluja. Näin voi käydä, jos autolle antaa esimerkiksi virtaa sopimattomalla tavalla tai hinauksen tekee väärin, Lohjansalo kertoo.

Jos käytössä on vain pakollinen liikennevakuutus, silloinkin ammattimaisen hinaus- sekä tarvittaessa korjauspalvelun käyttö on usein varmin tapa.

 – Alan ammattilaisemme siirtävät ajoneuvon nopeasti ja turvallisesti. Samalla saat tiedon, mikä ajoneuvossa on vikana. Tämä helpottaa vakuutusilmoituksen tekemistä sekä auton korjauttamista. Pienet viat voimme korjata jo tien päällä, jolloin matka pääsee jatkumaan ripeästi, Lohjansalo sanoo.

Autoambulancella autamme akuuteissa tilanteissa ja kiireettömissä siirto- sekä huoltotöissä

Tärkeintä on muistaa, että tien varteen jääneen ajoneuvon siirtäminen on tehtävä lain edellyttämällä tavalla ja määrätyssä ajassa – esimerkiksi moottoritieltä ajoneuvo on siirrettävä vuorokauden kuluessa. Mikäli ajoneuvoa ei siirretä ajoissa, voi tiedossa olla sakkoja, jotka haluat varmasti välttää.

Jos matkasi tien päällä katkeaa teknisen vian, rengasrikon tai akkuongelman vuoksi, hinaus ei aina ole välttämätön. Useimmat pienet ongelmat on mahdollista korjata nopeasti kuntoon suoraan tien päällä, jolloin pääset jatkamaan matkaasi ilman pidempää keskeytystä.

Ota yhteystietomme talteen ja ota päivystykseemme yhteyttä, kun tarvitset apua tien päällä!

Talleta puhelimeesi päivystysnumeromme:

”Autoambulance”

020 1555 155

Katso palvelut